.

Friss topikok

A város

2007.08.24. 23:00 Blog

Tata 24 ezer lélekszámú barokk kisváros a Bécset Budapesttel összekötő autópálya mentén. A kedvező természeti adottságoknak köszönhetően környéke a történelem előtti idők óta lakott.

Tata: a város

Szólj hozzá!

Címkék: tata város lakosság

A város történeleme

2007.08.24. 22:59 Blog

Fordulatokban gazdag múltjának meghatározó alakjai a Tata jelképévé vált tóparti várat építtető reneszánsz uralkodók, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás, valamint a várost a XVIII. Században birtokba vevő grófi család, az Eszterházyak. Ők alakították ki Tata ma is domináns barokk arculatát.  

Tata: A város történeleme

4 komment

Címkék: történelem tata vár

Az Eszterházy kastély

2007.08.24. 22:58 Blog

A török világ idején elnéptelenedett városba, az elmocsarasodott vidék termőre válása érdekében az új gazda Eszetrházy József német és szlovák telepeseket hívott. Mikoviny Sámuel tervei szerint a mocsarak lecsapolt vizét a Duna felé irányították, halastavakat alakítottak ki, a patakok mentén malmokat telepítettek.

A gazdaságban jártas, kitűnő ízlésű Balogh Ferenc uradalmi kormányzó javaslatára az 1760-as években Fellner Jakab építészt bízta meg Eszterházy Miklós koronaőr új kastélyuk megépítésével, mely 1777-re készült el.

Tata: Az Eszterházy kastély

2 komment

Címkék: tata eszterházy kastély

Az Öreg-tó

2007.08.24. 22:57 Blog

A városképet meghatározó 230 hektáros Öreg-tó partvonalát Zsigmond király uralkodása idején alakították ki. Partján két jelentős épület is emelkedik: a vár és az Eszterházyak elegáns kastélya.

Tata: Az Öreg-tó

Szólj hozzá!

Címkék: tata öreg tó

Keresztelő Szent János szobor

2007.08.24. 22:56 Blog

A vár közelében, az Öreg-tó egy kis mesterséges szigetén, közel a parthoz, óriási platánfa árnyékában szikár férfi bronzszobra áll. Kezében hosszú, vékonyszárú nádkereszt. Kovács Mária szobrászművész ezért az alkotásért elkészültekor megkapta a kor egyik legértékesebb képzőművészeti kitüntetését, a Ferenc József-díjat, majd Magyar Zoltán professzor kezdeményezésére Tatára, a vizek városába került az alkotás.

Tata: Keresztelő Szent János szobor

Szólj hozzá!

Címkék: tata szobor